Jinekolojik bilgiler içeren yeni Kadın Sağlığı adresim: www.jinekolojik.org

Adet Kanamasındaki Düzensizlikler
Düzensiz kanamalar nedir?

Normal adet kanmaları ortalama 28 gün arayla oluşur, 4-5 gün kadar sürer ve ortalama olarak bir adet kanaması döneminde 25-50 ml. kadar kan kaybedilir.
Yukarda normallerini belirttiğimiz adet kanamalarının ya ritmi bozulur, yani sık sık veya daha uzun aralıklarla oluşur. Veya kanama aralıklarının normal olmasına karşılık miktarı veya kanama süresi uzar. Bazen de hem kanama miktarı, hem de kanama aralıkları farklılık gösterir. Işte bu tür düzensiz görülen kanamalar kanama şikayetleri olarak karşımıza çıkar. Jinekolojik sikayetlerin yaklaşık %10-15 ini oluşturur.  Bu kanama bozukluk tipleri ve isimleri aşağıda tarif edilmiştir.
 
Oligomenore: 35 günden uzun aralıklarla oluşan düzensiz kanamalardır.
Polimenore: 21 günden kısa aralıklarla oluşan düzenli kanamalardır.
Menoraji: Düzenli aralıkla oluşan bol kanamalardır.
Menometroraji: Düzensiz aralıkla oluşan bol kanamalardır.
Hipomenore: Düzenli aralıkla oluşan az kanamalardır.
Ovulasyon kanamasì: Siklus ortasında görülen hafif kanamalar.
Premenstrüel kanama: Menstrüel kanama öncesinde görülen hafif kanamalar.
 
Teşhis
Teşhiste hastanın yaşı ve kanama şekline göre gerekli testlerle kanama etkeni araştırılır. Burada düşünülecek en önemli hastalık rahim kanseri olmalıdır. Bundan başka düşükler, polipler, myomlar, yumurtalık kistleri ve infeksiyonlar gibi hastalıklar kanama nedeni olabilmektedir. Düzensiz kanamalara neden olan bir diğer önemli grup ta hormonal bozukluklardır. Böyle hormonal bozukluk sonucu oluşan kanamalara disfonksiyonel kanamalar adı verilir. Bu nedenle disfonksiyonel kanama tanısı, gebelikle ilgili sorunlar, myom, infeksiyon ve kanser gibi diğer kanama yapan nedenlerin ekarte edilmesi ile konan bir tanıdır.
 
Hormonal bozukluklara bağlı kanamalar ne zaman daha sıktır?
Disfonksiyonel kanamalar en fazla (%70) reprodüktif dönemin başlangıcında (menarş sonrası) ve sonunda (menopoz öncesinde) görülür. Geriye kalan % 30 kadarı da reprodüktif dönem adı verilen 20-40 yaşlar arasındaki dönemde görülür. 
 
Hormonal bozukluğa bağlı kanamaların nedeni?
Bu tür kanamaların nedeni, genellikle %90 oranında yumurtlama olmamasıdır. Geriye kalan %10 gibi küçük bir bölümünü de yumurtlama bozukluğuna bağlı kanamalar oluşturur.
 
Yumurtlama olmadığı zaman rahim içini döşeyen endometrium tabakası  uzun süre östrojenle uyarılır. Yani endometrium tabakası tek hormon etkisndedir. Yumurtlama olmadığı için ikinci hormon progesteron  yoktur. Bu da endometriumun normalden fazla gelişmesine yol açar. Sonuçta normal menstrüel kanama mekanizması bozulur, endometrium dökülmesi düzensiz olur ve yukarda sözü edilen kanama bozuklukları ortaya çıkar.
  
3137 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Saat